Sígueme...
Contacte 973 228 612
CG Myces
Residència per a gent gran i centre de dia

Son satisfactori a la vellesa

Son satisfactori a la vellesa

En totes les edats, i més durant la tercera edat observem canvis en el subjecte, fet que succeeix en tot el cicle vital. Aquests canvis els podem trobar a nivell cognitiu, fisiològic o conductual, fent en ocasions dificultosa l’adaptació. El son és un d’aquests punts on hi sorgeixen canvis durant la tercera edat i, a mesura que aquesta augmenta, provoca més queixes d’insatisfacció.

 

A l’envellir apareix un mal funcionament o una reducció de la sensibilitat del Sistema Nervios Central a les senyals ambientals i pitjor ajustament al ritme circadià (24h). Les causes poden ser diverses: la reducció d’activitat diurna, d’interaccions socials i d’hores d’exposició al sol. La manca d’exposició solar provoca menor secreció de melatonina (hormona que ajuda a regular aquest ritme).

 

Podem observar durant la tercera edat un seguit de canvis en les costums i la fisiologia de les persones. Increment d’hores al llit amb menys activitat diurna, increment de latència per conciliar el son, més interrupcions del son durant la nit (fragmentació), més cansament i somnolència durant el dia, reduïnt l’estat d’alerta. A la vellesa la necesitat de dormir durant la nit es redueix envers als joves (per exemple), tot i que el temps total dormit no difereix, és a dir, el que en altres edats es fa d’una sola vegada ara s’en necessita quatre o cinc.  L’arquitectura del son també canvia la fase I NREM dura més i les fases de major profunditat del son o son lent (fases III i IV NREM) es redueix. Això vol dir que hi ha menys son reparador, que és com s’entén el d’ones lentes, i períodes més llargs de son lleuger. Tot plegat facilita aquesta sensació d’insatisfacció.

 

Poden influir factors externs a aquesta manca de satisfacció amb el son: dolor, nicturia, excés de migdiades, medicació que pot tenir efectes secundaris amb la conciliació o manteniment d’aquest, reducció del contacte social, falta d’exercici, depressió. El deteriorament cognitiu influeix també en el son, a més a més de canviar tota l’arquitectura de fases de son, els malalts d’alzheimer tenen trastorns del son entre un 40 i un 70 % dels casos.

 

Per tot això, des de la psicòlogia emprem mesures no farmacològiques per ajudar a aquest son a ser més satisfactori, si més no, fer comprensibles aquests canvis que hem enumerat (psicoeducació). El control d’estimuls, la relaxació i la disminució del temps al llit són mesures contrastades a l’edat adulta. A banda de posibles ajudes externes (farmacològiques o no) el que sí implica millorar la satisfacció amb el son és un canvi d’hàbits. Les mesures higièniques pel son intenten ser una pauta general per aquest canvi d’hàbits esmentat. Al matí, la il.luminació, l’esmorzar, pautes horaries per aixecar-se fixes, l’activitat física i sortir de casa són les recomanacions. Per la tarda es recomana migdiada després de dinar, interaccions socials i un sopar lleuger. De cara a la nit és important reduir els líquids, no anar aviat a dormir, un ambient propici pel descans i ser poseedors de rutines personals, quelcom que ens relaxi i ens faciliti la transició de la vigília al son (un vas de llet, llegir, passejar).

 

Per acabar esmentar que tots els possibles canvis fisiològics que afecten a la persona, els factors externs que poden influir en el son i les diferents opcions de tractament són genèriques, cada persona té un ritme propi no només al envellir sinó també per caminar, per parlar, per a que surti pèl. Per aquesta raó la premisa bàsica de la que hem de partir és el tracte individualitzat a la persona.

 

Victor Tello - Psicòleg a MYCES

el 18-11-2013
compartelo...
opinions dels nostres residents i familiars
L'últim en els blocs
Avui al blog de CG MYCES us parlem de l'important paper que juguen les famílies en la participació diària de les residències per a gent gran....veure mes
Prevenir les caigudes de la gent gran. Aquest és l'objectiu que persegueixen l'Institut de Biomecànica de València (IBV) i l'Institut Tecnològic Tèxtil (AITEX) aquest 2017...veure mes
Avui CG MYCES us parlem del nostre servei de fisioteràpia i de com podem frenar el desgast de les articulacions....veure mes
Con la tecnología
Cloud Based Web System
Diseñado por
Diseño web Huesca
Política sobre cookies.
Acepto

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios.

Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.